Elk jaar weer is het voor de leerlingen en de ouders van groep 8 erg belangrijk om te horen welk schooladvies er door ons wordt gegeven.
Ons doel bij het geven van een schooladvies is om uw zoon of dochter op de juiste plek te krijgen op het voortgezet onderwijs. Dit houdt in dat de stof die daar aangeboden wordt niet te moeilijk is, maar ook niet te makkelijk. Uw kind moet met plezier naar school gaan.
Begin november krijgen alle leerlingen het voorlopig schooladvies mee naar huis. Dit voorlopige schooladvies is gebaseerd op het cito leerling volg systeem en het beeld uit de klas (lees: inzet, taakgerichtheid, concentratie, enzovoort).
Naar aanleiding van dit advies hebben wij met elkaar een gesprek (ouders, kind, leerkracht).
Uiteindelijk krijgt uw kind begin februari het definitieve schooladvies van ons. Ook dan is er de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan over het schooladvies.
Contactgesprekken Op de Rank houden wij ouder-kind-leerkracht gesprekken. Door het voeren van gesprekken met het kind erbij, raakt het kind betrokken bij zijn of haar eigen leerproces.
Gesprekkencyclus
September: startgesprekken
November: voorlopig schooladvies
Februari: 1e rapport & definitief schooladvies
Juni: 2erapport (optioneel)
Tussentijds is er altijd de gelegenheid om een afspraak in te plannen met de leerkracht. De leerling is zoveel mogelijk aanwezig bij gesprekken, tenzij het onderwerp dit niet toelaat.
Belangrijkste agendapunten groep 8
september: afname cito toetsen
begin november: voorlopig schooladvies
januari: afname cito toetsen
begin februari: definitief schooladvies
begin februari: eerste rapport mee
half maart: uiterste inschrijfdatum v.o.
tweede helft april: centrale eindtoets
laatste schoolweek: afscheidsavond groep 8
Rekenen
We werken dit schooljaar met de rekenmethode de Wereld in Getallen 5. Een rekenles duurt een uur en heeft altijd dezelfde lesopbouw. Er wordt gerekend op een chromebook, maar het gebruik van kladpapier vinden wij heel belangrijk. Het voordeel van werken op een chromebook is dat de leerlingen adaptief werken, dit houdt in dat de software de sommen aanpast aan het niveau van elke leerling.
Getallen en getalbegrip:
Getallen groter dan een miljoen
Kommagetallen (1,2 miljoen)
Werken met tienden, honderdsten en duizendsten
Bewerkingen:
Handig en schattend optellen en aftrekken tot 1.000.000
Cijferend optellen en aftrekken van kommagetallen
Cijferend optellen en aftrekken met geld
Cijferend vermenigvuldigingen tot en met 1000 en met geldbedragen
Delen met kommagetal
Overig:
Relatie breuk, kommagetal en percentage
Breuken vermenigvuldigen en delen
Breuken vereenvoudigen
Tijdseenheden, duur, snelheid
Afstand berekenen met schaal
Taal
In elk thema legt Staal een sterk kennisfundament. De kinderen doen de eerste twee weken kennis op. In week drie verwerken ze deze kennis in een eigen publicatie of presentatie. Ze gaan écht met taal aan de slag.
Woordenschat Grammatica: woordsoorten, zinsdelen en leestekens Teksten schrijven: schrijven van verschillende genres, reviseren en reflecteren. Spreken en luisteren
Spelling
Staal werkt met de preventieve spellingaanpak van José Schraven. Door een vast ritme, elke les herhalen en dagelijkse dictees worden optimale spellingresultaten behaald. De leerlingen leren categorieën (spellingsregels) aan met behulp van visuele beelden en liedjes.
Herhaling van categorieën 1 t/m 28
Categorieën 29 t/m 34
Grammatica: woordsoorten, zinsdelen en leestekens
werkwoordspelling
Overige vakken
Blink Dit schooljaar werken we met de thema’s van de methode Blink geïntegreerd. Deze thema’s omvatten alle doelen voor aardrijkskunde, natuur & techniek, geschiedenis, burgerschap en digitale geletterdheid. Elk thema wordt voor de eerstvolgende vakantie afgesloten.
Begrijpend lezen
Wij werken wekelijks met actuele teksten van Nieuwsbegrip. Leerlingen oefenen voorspellen, samenvatten, vragen stellen en verbanden leggen door middel van signaalwoorden.
Bewegingsonderwijs
Groep 8 heeft twee keer per week gymles. Beide keren wordt de gymles gegeven door een vakleerkracht van Sportservice Schagen. Op maandag is de les voor groep 8B om 14.00 uur af en zullen de kinderen vanaf de gymzaal zelfstandig naar huis gaan. Op woensdag start groep 8A de dag met gym, zij worden vanaf 8.20 uur bij de gymzaal verwacht.
Kanjertraining
Op school werken we met de Kanjertraining. Deze methode gaat over het bevorderen van onderling vertrouwen in groepen. Vertrouwen is de basis voor het creëren van rust in de klas, het stimuleren van sociale veiligheid en een prettig schoolklimaat.